maanantai 19. kesäkuuta 2017

Alpo Noposen runo, Mahdoton ratkaista ("Minä hetkenä ihminen kaunein on...)

Alpo Noposen runo, Mahdoton ratkaista, tuli tutuksi, kun Uuraisten seurakunnan diakoni pyysi minua lausumaan juuri tämän runon ikäihmisten syntymäpäiväjuhlassa.  Runo ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta kun ensi kerran luin tekstin itsekseni, ihastuin runoon ja totesin, että runo on juuri sopiva esitettäväksi syntymäpäiväjuhlassa. Siinä on mielestäni hyvin ajattomalla tavalla kerrottu se, miten kaunis  ihminen on eri ikäkausina.


”Olen miettinyt toisenkin tuokion, minä aikana ihminen kaunein on…. Hän on ystävä tähtien, enkelten, hän on kevään kaunein kukkanen, hän on toivon nouseva, vihryt saari, hän on auringon hohde ja sateenkaari…”


Totesin, että jopa on kauniisti sanottu nuoresta ihmisestä, jolla on elämä edessään. Nuori on haaveita täynnä niin kuin tuleekin olla. Runo kuvastaa sitä, miten kevyt on askel kulkea ja miten huoleton saattaa olla olo vielä tuolloin. Ei ole tietoa siitä, että osa toiveista tulee murskaantumaan. On vain luottamus elämään ja siihen, että elämä kantaa.


”On toiveita täysi ja uljas hän, hän uhkuvi voimia elämän; viel´ otsalla kirkkaus aamuinen kuin sankari käypi hän riemuiten, … elonvirtaa valmis on laskemaan, meren aavan hän etsi selkää…”


Mikään haaste ei ole liian suuri. Tuossa iässä on tahtoa ja tarmoa mennä kohti esteitä. Nuoruuden voima ja uho toimivat polttomoottoreina. Kaikki on mahdollista. Usko siivittää eloa.  


Hän kaunis on, min´en tietää vois, minä hetkenä ihminen kauniimpi ois. Hänet kesässä kypsässä nähdä saan. Häll´ on elämän vakavuus kasvoillaan; hän taistelee ja tekee työtä, tuul´ enemmän käy kuin myötä…”


Vertaus kesään tuo mieleen elämän aurinkoiset päivät. Kaikki ei ehkä ole mennyt sittenkään niin kuin haaveissa kuvitteli. Ja niin sitä pakostakin pohtii, valitsiko oikean tien risteyskohdassa. Päätöksiä on pakko tehdä. Jossittelu ei kuitenkaan auta. Mennyttä ei voi muuttaa. Se on vain hyväksyttävä ja muutettava sitä, mikä tässä hetkessä on mahdollista.  

”Hän kaunis on, min´en tietää vois, minä hetkenä ihminen kauniimpi ois. Hänet näen sitten vanhuuden syksyllä, pää harmaana, hartiat kyyryssä; …Ja armaat lapsuuden muistelmat ja nuoren unelman uhkeat, ja parhaat hedelmät…”


Vanhuuden syksy  saapuu väistämättä. Ikävuodet eivät sitten kuitenkaan kerro sitä, millä mielellä ja tomeruudella iäkäs ihminen elon polkua tallaa. Seitsemänkymmenvuotias tai kahdeksankymmenvuotias voi olla hyvässä kunnossa ja aktiivinen elämän haasteille. Ja vaikka tämän runon kirjoittaja puhuu runossa miehuusvuosista, runon sanat sopivat yhtä hyvin kuvaamaan miehen kuin naisen elämää. 

”Kun elon vaihtelevaiset kuvat taas vuoroon hänelle ilmaantuvat, hän niitä katsoo ja hymyää: ”Niin, unta vain oli kaikki tää!” Hän lepää töistä ja odottaa…”


Tämän samaisen runon esitin täällä Pirkkalassa vanhusten syntymäpäivillä, kun diakonin viransijainen pyysi, että esittäisin juhlassa jonkun aiheeseen sopivan runon. Muistin heti juuri tämän runon, sillä tämä on sopiva kaikenikäisille, mutta ehkä erityisesti puhuttelee juuri vanhusväestöä. Ja sain huomata, että en ainoastaan minä ollut liikuttunut tästä runosta. Tilaisuuden jälkeen minulta pyydettiin tekstin sanoja.  Ja ne minä annoin ilomielin. Ensimmäisellä kerralla kuullusta menee paljon ohi korvain. Kun sitten runoa saa lukea itsekseen, sanoma syvenee.  Tämän runon haluaa kuulla uudelleen. Sen viesti ei kulu.   

”Hän kaunis on, min´en tietää vois, minä hetkenä ihminen kauniimpi ois. ..”

Kanttaa siis kuunnella. Täältä se löytyy lausuttuna.

                                                                                                                               MB

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti