tiistai 25. heinäkuuta 2017

Mika Waltarin kirjasta Pöytälaatikko

Mika Waltarin kirjasta Pöytälaatikko

kosketti erityisesti kaksi runoa

HOPEA HIMMENEE

Elämän syksyn tullessa
ainoa todellinen runo:
Tuntea läheiseksi, ystäväksi
toinen ihminen,
sanoitta.

ja
MEREN LAINEHTIESSA

Meren loisto,
päivien kimallus,
ja uni on suloinen.
Illan viiletessä siniseksi
syttyy taivaalle ainoa kirkas tähti.

Ja pieni koira kumartaa kauniisti päänsä edessäsi
kuin ihmetellen hiljaisessa mielessään,
miten paljon voi mahtua yhteen ainoaan ihmissydämeen,
kun se avautuu simpukankuoren lailla
meren lainehtiessa.


Elämän syksyssä on paljon yksinäisyyttä. Yksinäisyys on hyvää silloin, kun se on oma valinta. Harvoin se kuitenkin sitä on.




Ensimmäisestä runosta tulee mieleen vanha sananlasku: ” Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa.” Kun toisen oppii tuntemaan, tietää sanoittakin, millä mielellä toinen on. Kasvot, eleet ja liikehdintä sen paljastavat. Vielä ei luonnon vuodenajasta voi sanoa, että olisi syksy. Mutta kun ajattelee omaa ikäänsä, voikin jo sanoa, että syksy alkaa olla tullut. Joten nyt jos koskaan on aika elää eikä miettiä, että sit kun… Elämän syksyssä toivoisi voivansa sanoa, että elämän arvot ovat kypsyneet selkeiksi. 




Ikääntyessä luonnon merkitys kasvaa. Tahti hidastuu ja on aikaa ihmetellä ympärillä olevaa. Kuunnella lintujen laulua, katsella veden kimallusta tai laineen liplatusta.




Runossa sanotaan viehkeästi, että pieni koira kumartaa kauniisti päänsä edessäsi … Koira jaksaa tosiaan ihmetellä. Usein se pysähtyy katsomaan keskittyneesti. Vaikuttaa siltä kuin se ymmärtäisi ihmismielen tuntoja sanoitta. Sillä on taito myötäelää. Ihmissydämellä on valitettavasti tapana tallettaa vuosien varrella hyvin paljon sisälleen. Mielen täyttää mennyt. Muistot voivat olla kauniita. Mutta yleensä kun muistojen kuori avautuu, sieltä purkautuu ulos kaikki se kipeys, josta ei ole osannut aikanaan puhua.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti